
 
Youth Programs and Facilities Grant Program 

FAQ’s 
 
 

1. Question: I am having trouble finding the RFA that was to be posted, can you send 
me a link? 

 
Answer: An editable Word version of the RFA can be found on the YPGP 
homepage located here: https://www.bscc.ca.gov/youth-programs-and-facilities-
grant-program-ypgp/ 
 

 
2. Question: Part B: For the application narrative it requires a maximum of 2 pages. 

Is it a 2 page narrative for Section 1: Project Need, Section 2: Project Description, 
and Section 3: Budget? Or is Section 3: Budget separate and require its own 2 
page narrative? 

 
Answer: The 2 page narrative is for Section 1 and 2. The budget excel workbook 
and narrative portion starting in cell B20 will become Section 3 of the application 
narrative. 
 
 
 

3. Question: Can you please advise how you’d like applicants to indicate they are 
applying for this funding under the Deferred Spending Process? 
 
Answer: On page 31 of 44 of the RFA, Section F (as shown below), is where you 
would indicate your deferred spending preference. 

https://www.bscc.ca.gov/youth-programs-and-facilities-grant-program-ypgp/
https://www.bscc.ca.gov/youth-programs-and-facilities-grant-program-ypgp/


 
 
 

Here is an excerpt from the RFA as well:  
 

“For Part B funding, counties that have not yet finalized how these funds will be 
spent may apply based on available information, describing the infrastructure and 
improvements for the realignment population that are contemplated including a 
timeline for submitting a modified application with more complete information no 
later than six months from the award date. The county should submit a place holder 
budget requesting the full amount available depending on the county size 
designation.” 
 
 

4. Question: Is a Governing Board Resolution required to be submitted with the 
grant application? The checklist in page 26 of the RFA states it is not (though 
required prior to execution of the contract), but I just wanted to confirm. And if it is 
confirmed to be not required to be submitted with the grant application, is there a 
benefit to submitting it at the time of submission of the grant application? 
 
Answer: The resolution is not required to be submitted at the time of application, 
but the benefit in doing so is that your Board has already authorized the project 
so you may not need to go back to them to do so again. 
 
 

5. Question: Regarding the minimum language required in the sample Governing 
Board Resolution in page 40, Appendix E, can the language “…ensure all 



matching funds required for the above grant are provided…” be omitted as the 
Part B of YPFG Program doesn’t require matching funds? 
 
Answer: This language can be omitted. 
 
 

6. Question: We wanted to verify if some of our possible budget items would be 
considered eligible expenses under this grant.  Can we use grant funding to 
purchase an evidence-based youth gang curriculum (to be facilitated within the 
program pod at our Juvenile Hall facility) and to pay for a mental health training 
for staff?  
 
Answer: Yes, the two budget items you mentioned would be eligible expenses. 
Please note training for staff would fall under budget line item 9 “Other One-Time 
Personnel Costs” and should not exceed 25% of the state grant your county 
would be eligible for. 
 
 

7. We are applying for the grant SB 823 – Youth Programs and Facilities Grant 
Program (Part B). We have important questions regarding “Part B Deferred 
Spending Approval Process” pg. 6.  

 
Question: How do we submit a place holder budget request? How do we get the 
Deferred Spending Approved?  
 
Answer: Please submit a budget based on available information and indicate 
that it is a place holder budget along with the date you anticipate the final budget 
will be completed on the Budget Excel workbook by including this information in 
the “Applicant Name” section as follows: “XXXX County, Place Holder Budget 
(final budget anticipated XX/XX/2021)”.  The deferred spending is approved upon 
application award by the Board. 
 
 
Question: If we are utilizing the deferred spending, do we still have to write a 
budget narrative and filled out the Budget Excel workbook?  

 
Answer: Yes, please submit a budget based on the best available information 
describing the infrastructure and improvements for the realignment population 
that are contemplated. 
 
 
Question: IS the budget and Budget Narrative the Excel worksheet? If so, the 
budget does not have to be included the 2-page project narrative, correct? In 
other words, Is the Budget Excel Worksheet  “is” or “is not” considered the 
Narrative portion of the “Budget Narrative”? And that is all we need for the 
Budget section, correct? 



Answer: Yes, that is correct the Budget Narrative (Excel workbook) is not 
included in the 2-page limit, but constitutes responsiveness to the Budget section 
of the application. 
 

  
Question: If we are approved of the deferred spending, do we just state in the 
budget narrative “Budget – Deferred Spending Approved by ______? Or do we 
still have to write a full budget and budget narrative? 
 
Answer: Please submit a budget based on the best available information 
describing the infrastructure and improvements for the realignment population 
that are contemplated. 
 
 

8. Question: How does the grant need to be submitted? Separate attachments for 
scanned and submitted as one document? 
 
Answer: Please submit one scanned document for Part B, which will include all 
required items or attachments. In the event you are also submitting for Part A, 
please submit in a separate email. 
 
 

9. We had a few questions regarding the Part A – Regional Hub 
application.  Without knowing how many other departments throughout California 
are taking steps towards becoming a hub it makes it difficult to know the extent of 
how large this population could be.   

 
Question: If we apply to be a hub in one of the specified areas; sex offender, 
female, or mental health, are we then responsible to house every youth that fits 
the criteria at our facility?  
 
Answer: No, as you would be limited based on the maximum capacity of your 
facility, but you should state which counties or regions you would be willing to 
accept youth from if space is available based on your contract/agreement with 
surrounding counties.    
 
 
Question: Do we have control over how many we can house?  
 
Answer: Yes, you would only be able to safely house youth based on your 
maximum capacity of available beds, but you should describe your anticipated 
regional capacity in the application. 
 
 
Question: If we apply and are awarded the grant, how long are we expected to 
remain the hub?  



 
Answer: One of the rating factors for receiving grant funds is setting aside 
dedicated program capacity for out of county youth. The expectation is to remain 
a hub as long as there is demand from surrounding counties.  
 
 
Question: What if our own internal population reaches capacity and we can no 
longer take in the additional youth?  
 
Answer: Details of this scenario should be discussed between counties during 
the contract/agreement referral phase to determine possible alternatives. 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 
 


