
 
Youth Programs and Facilities Grant Program 

FAQ’s 
 
 

1. Question: I am having trouble finding the RFA that was to be posted, can you send 
me a link? 

 
Answer: An editable Word version of the RFA can be found on the YPGP 
homepage located here: https://www.bscc.ca.gov/youth-programs-and-facilities-
grant-program-ypgp/ 
 

 
2. Question: Part B: For the application narrative it requires a maximum of 2 pages. 

Is it a 2 page narrative for Section 1: Project Need, Section 2: Project Description, 
and Section 3: Budget? Or is Section 3: Budget separate and require its own 2 
page narrative? 

 
Answer: The 2 page narrative is for Section 1 and 2. The budget excel workbook 
and narrative portion starting in cell B20 will become Section 3 of the application 
narrative. 
 
 
 

3. Question: Can you please advise how you’d like applicants to indicate they are 
applying for this funding under the Deferred Spending Process? 
 
Answer: On page 31 of 44 of the RFA, Section F (as shown below), is where you 
would indicate your deferred spending preference. 

https://www.bscc.ca.gov/youth-programs-and-facilities-grant-program-ypgp/
https://www.bscc.ca.gov/youth-programs-and-facilities-grant-program-ypgp/


 
 
 

Here is an excerpt from the RFA as well:  
 

“For Part B funding, counties that have not yet finalized how these funds will be 
spent may apply based on available information, describing the infrastructure and 
improvements for the realignment population that are contemplated including a 
timeline for submitting a modified application with more complete information no 
later than six months from the award date. The county should submit a place holder 
budget requesting the full amount available depending on the county size 
designation.” 
 
 

4. Question: Is a Governing Board Resolution required to be submitted with the 
grant application? The checklist in page 26 of the RFA states it is not (though 
required prior to execution of the contract), but I just wanted to confirm. And if it is 
confirmed to be not required to be submitted with the grant application, is there a 
benefit to submitting it at the time of submission of the grant application? 
 
Answer: The resolution is not required to be submitted at the time of application, 
but the benefit in doing so is that your Board has already authorized the project 
so you may not need to go back to them to do so again. 
 
 

5. Question: Regarding the minimum language required in the sample Governing 
Board Resolution in page 40, Appendix E, can the language “…ensure all 



matching funds required for the above grant are provided…” be omitted as the 
Part B of YPFG Program doesn’t require matching funds? 
 
Answer: This language can be omitted. 
 
 

6. Question: We wanted to verify if some of our possible budget items would be 
considered eligible expenses under this grant.  Can we use grant funding to 
purchase an evidence-based youth gang curriculum (to be facilitated within the 
program pod at our Juvenile Hall facility) and to pay for a mental health training 
for staff?  
 
Answer: Yes, the two budget items you mentioned would be eligible expenses. 
Please note training for staff would fall under budget line item 9 “Other One-Time 
Personnel Costs” and should not exceed 25% of the state grant your county 
would be eligible for. 
 
 
 

 
 

 
 


